- Dieser exklusive Rotwein ergänzt ausgezeichnet Gerichte wie Gänsebrust mit Ingwer-Rotkohl und Majoran oder gebratene Kalbsleber mit Äpfeln, Zwiebeln und Balsamessigsauce
- Dem Genießer zeigt sich dieser Wein aus Douro & Porto angenehm balanciert
- Dieser portugiesische Rotwein eignet sich ausgezeichnet als Wein zur Grillparty
Więcej informacji o OmLet Tinto - Niepoort
OmLet Tinto od Niepoort z Douro & Porto ma jasny rubinowo-czerwony kolor w kieliszku. Przy odrobinie czasu spędzonego w kieliszku, to czerwone wino z Portugalii oferuje cudownie wyraziste aromaty jeżyn, zaokrąglone dalszymi owocowymi niuansami, do których przyczynia się starzenie w drewnianych beczkach.
To czerwone wino z Niepoort jest idealne dla osób, które lubią je absolutnie wytrawne. OmLet Tinto jest do tego bardzo zbliżony, ponieważ został winifikowany z zaledwie 2,1 gramami cukru resztkowego. To jedwabiste i gęste czerwone wino jest zrównoważone i wielowarstwowe na podniebieniu. Dzięki zrównoważonej kwasowości owoców, OmLet Tinto rozpływa się na podniebieniu z aksamitnym uczuciem, bez braku soczystej żywotności. Na finiszu to bardzo stabilne wino z regionu uprawy winorośli Douro i Porto zachwyca piękną długością. Ponownie pojawiają się nuty jeżyn.
Winifikacja OmLet Tinto z Niepoort
Zrównoważone OmLet Tinto z Portugalii to cuvée wyprodukowane ze szczepów Alicante Bouschet, Tempranillo i Touriga Franca. Po zbiorach winogrona są jak najszybciej transportowane do tłoczni. Tutaj są selekcjonowane i starannie miażdżone. Następnie następuje fermentacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej i małych drewnianych beczkach w kontrolowanych temperaturach. Po winifikacji następuje dojrzewanie na drobnym osadzie przez kilka miesięcy, zanim wino zostanie ostatecznie zabutelkowane.
Zalecenia kulinarne dla Niepoort OmLet Tinto
To czerwone wino z Portugalii najlepiej smakuje w temperaturze 15-18°C z warzywnym kuskusem z klopsikami wołowymi, duszonym kurczakiem w czerwonym winie lub penne z rukolą.
- Więcej produktów z Niepoort