- Dieser Rotwein ergänzt hervorragend Gerichte wie Ossobuco oder Gänsebrust mit Ingwer-Rotkohl und Majoran
- Der Ausbau im Edelstahltank und kleinen Holz macht diesen italienischen Rotwein besonders lebendig und fruchtbetont
- Dieser italienische Rotwein eignet sich perfekt als Begleiter zur Grillparty
opakowanie!
Więcej informacji o Nerofino Vigneti delle Dolomiti - Castel Firmian
Nerofino od Castel Firmian to bogate, eleganckie i aromatyczne czerwone wino cuvée z włoskiego regionu uprawy winorośli IGT Vigneti delle Dolomiti, wyprodukowane ze szczepów Lagrein (50%) i Teroldego (50%).
W kieliszku wino to mieni się bogatym rubinowo-czerwonym kolorem z fioletowymi refleksami. Bukiet charakteryzuje się soczystymi owocami jagodowymi (zwłaszcza czerwonymi porzeczkami, jeżynami i jagodami) i jest wspaniale podkreślony delikatnymi nutami kakao. Aromaty już w nosie nadają temu włoskiemu winu wspaniałą strukturę. Jest też delikatna nuta pieprzu i dżemowy charakter Lagrein. Smakowitemu ciału towarzyszy delikatna konsystencja i prowadzi do przyjemnego, długiego finiszu.
Winifikacja Firmian Nerofino
Obydwie odmiany winorośli są winifikowane oddzielnie po zbiorach. Teroldego jest fermentowane przez 12 do 13 dni w zbiornikach ze stali nierdzewnej - Lagrein przez 8 dni. Po zakończeniu procesu fermentacji połowa każdej odmiany winogron dojrzewa przez 6 miesięcy w 3-letnich beczkach z francuskiego dębu. Na koniec Lagrein i Teroldego są mieszane w celu stworzenia ostatecznego cuvée i dojrzewają przez kolejne 12 miesięcy, najpierw w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie w butelce.
Rekomendacja win dla Vigneti delle Dolomiti Nerofino Castel Firmian
To czerwone wytrawne wino z Włoch jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań z dziczyzny - ragout, pieczeni czy obfitych gulaszy.
- Więcej produktów z Castel Firmian