Więcej informacji o Nero d'Avola Artigiane IGT - Barone Montalto
Nero d'Avola Artigiane z regionu uprawy winorośli na Sycylii ujawnia się w kieliszku w jasnym purpurowo-czerwonym kolorze. Bukiet tego czerwonego wina z Sycylii zachwyca aromatami jeżyn. Jego owocowy smak jest tym, co czyni to wino tak wyjątkowym.
Barone Montalto Nero d'Avola Artigiane jest cudownie wytrawne dla entuzjastów wina. To czerwone wino nigdy nie jest szorstkie ani surowe, ale okrągłe i gładkie. Tekstura tego dobrze zbalansowanego czerwonego wina jest cudownie gęsta na podniebieniu. Nero d'Avola Artigiane jest cudownie świeże i żywe na podniebieniu dzięki charakterystycznej owocowej kwasowości. Finisz tego młodego wina z sycylijskiego regionu uprawy winorośli jest zachwycająco długi. Ponownie pojawiają się nuty jeżyn.
Winifikacja Barone Montalto Nero d'Avola Artigiane
Wino to wyraźnie koncentruje się na jednej odmianie winogron, a mianowicie Nero d'Avola. Tylko nieskazitelne winogrona zostały zebrane do tego cudownie zbalansowanego wina jednoodmianowego od Barone Montalto. Po zbiorach winogrona są szybko transportowane do winiarni. Tutaj są sortowane i starannie miażdżone. Następnie następuje fermentacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanych temperaturach. Po winifikacji następuje dojrzewanie.
Zalecenia winiarskie dla Barone Montalto Nero d'Avola Artigiane
To czerwone wino z Włoch najlepiej smakuje w temperaturze 15 - 18°C. Doskonale komponuje się z makaronem z knedlami bratwurst, pieczoną wątróbką cielęcą z jabłkami, cebulą i sosem z octu balsamicznego lub piersią gęsi z imbirowo-czerwoną kapustą i majerankiem.