Więcej informacji o Mas La Roca Rosado - Vallformosa
Mas La Roca Rosado z Vallformosa w Katalonii ujawnia w kieliszku jasny, jasnoczerwony kolor. Pierwszy nos Mas La Roca Rosado prezentuje niuanse malin i truskawek. Do owocowych aspektów bukietu dołączają jeszcze bardziej owocowo-balsamiczne niuanse.
To hiszpańskie wino smakuje przyjemnie wytrawnie. Zostało zabutelkowane z zaledwie 1,3 grama cukru resztkowego. Jest to prawdziwe wino jakościowe, które wyraźnie wyróżnia się spośród prostszych jakości, więc pomimo swojej wytrawności, to hiszpańskie wino naturalnie zachwyca najlepszą równowagą. Smak niekoniecznie wymaga cukru resztkowego. Na podniebieniu to zrównoważone różowe wino charakteryzuje się niewiarygodnie lekką i rozpływającą się konsystencją. Dzięki żywej kwasowości owoców, Mas La Roca Rosado jest wyjątkowo świeże i żywe na podniebieniu. Finisz tego różowego wina z regionu uprawy winorośli w Katalonii, a dokładniej z Penedès DO, ma dobry posmak.
Winifikacja Mas La Roca Rosado z Vallformosa
Podstawą zbalansowanego Mas La Roca Rosado z Katalonii są winogrona ze szczepów Merlot, Sumoll i Tempranillo. Po zbiorach winogrona są natychmiast przenoszone do tłoczni. Tutaj są selekcjonowane i starannie miażdżone. Następnie następuje fermentacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanych temperaturach. Po winifikacji następuje dojrzewanie na drobnym osadzie przez kilka miesięcy, zanim wino zostanie ostatecznie zabutelkowane.
Zalecenia kulinarne dla Mas La Roca Rosado z Vallformosa
To różowe wino z Hiszpanii najlepiej smakuje dobrze schłodzone w temperaturze 8-10°C jako dodatek do smażonego pstrąga z gruszką imbirową, pieczonych jabłek z sosem jogurtowym lub warzyw z woka z rybą.