Więcej informacji o Hécula Jeroboam 5,0 l - Bodegas Castaño
W kieliszku Hécula Jeroboam 5,0 l od Bodegas Castaño oferuje gęsty purpurowo-czerwony kolor. To czerwone wino Bodegas Castaño ujawnia wszystkie rodzaje jeżyn w nosie. Jakby tego było mało, tostowane drewno, czekolada i czarna porzeczka są dodawane ze względu na starzenie w małych drewnianych beczkach.
To czerwone wino z Bodegas Castaño jest przeznaczone dla osób pijących wino, które lubią wytrawne wino. Hécula Jeroboam o pojemności 5,0 litrów jest do tego bardzo zbliżona, ponieważ została winifikowana z zaledwie 1,7 grama cukru resztkowego. Tekstura tego potężnego czerwonego wina jest cudownie gęsta na podniebieniu. Dzięki umiarkowanej kwasowości owoców, Hécula Jeroboam 5.0 litr schlebia podniebieniu przyjemnymi doznaniami, bez braku soczystej żywotności. Na finiszu to wino z regionu uprawy winorośli Murcia, które ma dobry potencjał starzenia, w końcu imponuje znaczną długością. Ponownie pojawiają się nuty jeżyn.
Winifikacja Hécula Jeroboam 5,0 l od Bodegas Castaño
Wino to wyraźnie koncentruje się na jednej odmianie winogron, a mianowicie Monastrell. Tylko najlepsze winogrona zostały użyte do tego cudownie potężnego wina jednoodmianowego z Bodegas Castaño. Winogrona rosną w optymalnych warunkach w Murcji. Tutaj winorośl zapuszcza korzenie głęboko w glebach gliniastych i ilastych. Winogrona do tego czerwonego wina z Hiszpanii są zbierane wyłącznie ręcznie, gdy są idealnie dojrzałe. Po ręcznym zbiorze winogrona są natychmiast przenoszone do tłoczni. Tutaj są sortowane i starannie miażdżone. Następnie następuje fermentacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej i małych drewnianych beczkach w kontrolowanych temperaturach. Pod koniec fermentacji Hécula Jeroboam 5,0 l może nadal harmonizować na drobnym osadzie przez 6 miesięcy.
Zalecenia kulinarne dla Hécula Jeroboam 5,0 l od Bodegas Castaño
To czerwone wino z Hiszpanii najlepiej smakuje w temperaturze 15-18°C jako dodatek do zapiekanki szpinakowej z migdałami, duszonego kurczaka w czerwonym winie lub tortilli z pora.