Więcej informacji o Freyé Rosé Syrah Sumoll - Vallformosa
Eleganckie Freyé Rosé Syrah Sumoll od Vallformosa wpada do kieliszka z jasnym rubinowym kolorem. W kieliszku to różowe wino z Vallformosa ukazuje aromaty malin i mango, uzupełnione białym pieprzem. Freyé Rosé Syrah Sumoll z Vallformosa jest idealne dla wszystkich koneserów, którzy lubią wytrawne wina. Jednak nigdy nie jest surowe ani kruche, jak można by naturalnie oczekiwać od wina. To lekkie i mięsiste różowe wino jest zrównoważone i wielowymiarowe na podniebieniu. Freyé Rosé Syrah Sumoll jest cudownie świeże i żywe na podniebieniu dzięki obecnej kwasowości owoców. Na finiszu to wino z regionu uprawy winorośli w Katalonii zachwyca dobrą długością. Po raz kolejny pojawiają się nuty mango i malin.
Winifikacja Freyé Rosé Syrah Sumoll z Vallformosa
Podstawą zbalansowanego Freyé Rosé Syrah Sumoll z Katalonii są winogrona ze szczepów Sumoll i Syrah. Po ręcznym zbiorze winogrona są jak najszybciej transportowane do tłoczni. Tutaj są selekcjonowane i starannie miażdżone. Fermentacja odbywa się następnie w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanych temperaturach. Po fermentacji następuje dojrzewanie na drobnym osadzie przez kilka miesięcy, zanim wino zostanie ostatecznie odciągnięte.
Wine pairing recommendation for the Freyé Rosé Syrah Sumoll from Vallformosa
To hiszpańskie różowe wino najlepiej smakuje schłodzone w temperaturze 8-10°C. Doskonale komponuje się z curry z ciecierzycy, spaghetti z kaparami i sosem pomidorowym lub sałatką warzywną z burakami