Amarone

Strona Amarone jest jednym z najważniejszych - obok Barolo i Brunello di Montalcino - jedno z trzech najsłynniejszych i największych DOCG czerwonych win we Włoszech. Wytłaczane jest z suszonych winogron, co prowadzi do wysokiej koncentracji składników wina i bardzo intensywnych kombinacji aromatów.    Ze względu na swoją bardzo złożoną strukturę, czerwone wino Amarone ma doskonały potencjał starzenia i przechowywania.

Wielu znawców wina uważa Amarone za najbardziej niezwykłe topowe wino Włoch. Pochodzi z włoskiego regionu winiarskiego Valpolicella Classico w Veneto i jest wytrawną odmianą słodkiego Recioto - innego DOCG wina z tego regionu, które również produkowane jest z suszonych winogron. Do produkcji dwóch czerwonych win używane są winogrona z różnych odmian winorośli, w szczególności dotyczy to winorośli Corvina, Corvinone Veronese, Molinara i Rondinella.

Dowiedz się więcej o Amarone
Zamknij filtry
od do
 
 
 
 
 
 
Nie znaleziono żadnych wyników!
Amarone Valpolicella Classico DOCG 2017 - Zenato Amarone Valpolicella Classico DOCG 2017 - Zenato
Czerwone wino dry Italy Wenecja (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
177,03 Zł *
0.75 l (236,04 Zł * / 1 l)
70336-IT-RW-BL-001-08
- Amarone della Valpolicella Classico DOC 2016 - Bolla
Czerwone wino dry Italy Wenecja (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
141,56 Zł *
0.75 l (188,75 Zł * / 1 l)
70011-IT-RW-BL-006-08
- Costasera Amarone della Valpolicella Classico DOC 2016 - Masi Agricola
Czerwone wino dry Italy Wenecja (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
202,13 Zł *
0.75 l (269,51 Zł * / 1 l)
70011-IT-RW-BL-007-08
- Riserva di Costasera Amarone della Valpolicella Classico DOC 2016 - Masi Agricola
Czerwone wino dry Italy Wenecja (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
252,56 Zł *
0.75 l (336,75 Zł * / 1 l)
70011-IT-RW-BL-005-07
- Le Origini Amarone della Valpolicella Classico DOCG Riserva 2016 - Bolla
Czerwone wino dry Italy Wenecja (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
247,78 Zł *
0.75 l (330,37 Zł * / 1 l)
70011-IT-RW-BL-006-07
wegańskie
Vaio Armaron Amarone delle Valpolicella Classico DOC 2013 - Serego Alighieri Vaio Armaron Amarone delle Valpolicella Classico DOC 2013 - Serego Alighieri
Czerwone wino dry Italy Wenecja (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
332,71 Zł *
0.75 l (443,61 Zł * / 1 l)
70011-IT-RW-BL-010-06
- Terre di Cariano Amarone della Valpolicella Classico DOC 2013 - Cecilia Beretta
Czerwone wino halbtrocken Italy Wenecja (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
212,20 Zł *
0.75 l (282,93 Zł * / 1 l)
70007-IT-RW-BL-869-06
Corte Brá Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG 2013 - Sartori di Verona Corte Brá Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG 2013 - Sartori di Verona
Czerwone wino dry Italy Wenecja (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
202,07 Zł *
0.75 l (269,43 Zł * / 1 l)
70015-IT-RW-BL-013-07
Corte Pitora Amarone della Valpolicella DOCG 2017 - Bennati Corte Pitora Amarone della Valpolicella DOCG 2017 - Bennati
Czerwone wino dry Italy Wenecja (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
147,31 Zł *
0.75 l (196,41 Zł * / 1 l)
70009-IT-RW-BL-004-09
Campo Leon Amarone della Valpolicella DOCG 2015 - Latium Morini Campo Leon Amarone della Valpolicella DOCG 2015 - Latium Morini
Czerwone wino dry Italy Wenecja (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
177,03 Zł *
0.75 l (236,04 Zł * / 1 l)
70125-IT-RW-BL-01-12
Wskazówka!
Amarone della Valpolicella DOCG 2018 - Tedeschi Amarone della Valpolicella DOCG 2018 - Tedeschi
Czerwone wino dry Italy Wenecja (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
167,01 Zł *
0.75 l (222,68 Zł * / 1 l)
70235-IT-RW-BL-1313-13
Capitel Monte Olmi Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG 2011 - Tedeschi Capitel Monte Olmi Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG 2011 - Tedeschi
Czerwone wino dry Italy Wenecja (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
347,79 Zł *
0.75 l (463,72 Zł * / 1 l)
70235-IT-RW-BL-1111-11
Amarone della Valpolicella DOCG 2016 - Villabella
Amarone della Valpolicella DOCG 2016 - Villabella
Czerwone wino dry Italy Wenecja (IT)
151,92 Zł *
0.75 l (202,56 Zł * / 1 l)
70007-IT-RW-BL-002-11
Amarone Fracastoro DOC 2011 - Villabella Amarone Fracastoro DOC 2011 - Villabella
Czerwone wino dry Italy Wenecja (IT)
202,13 Zł *
0.75 l (269,51 Zł * / 1 l)
70007-IT-RW-BL-001-08
Pietro dal Cero Amarone della Valpolicella DOCG 2015 - Cà dei Frati Pietro dal Cero Amarone della Valpolicella DOCG 2015 - Cà dei Frati
Czerwone wino dry Italy Wenecja (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
277,44 Zł *
0.75 l (369,92 Zł * / 1 l)
70718-IT-RW-BL-002-11
Amarone della Valpolicella DOCG 2015 - Costa Arènte Amarone della Valpolicella DOCG 2015 - Costa Arènte
Czerwone wino dry Italy Wenecja (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
303,05 Zł *
0.75 l (404,07 Zł * / 1 l)
70009-IT-RW-BL-015-13
1 Od 2

Co oznacza status DOCG dla win włoskich?

DOCG jest skrótem od Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Pochodzenie win DOCG jest kontrolowane i gwarantowane przez państwo włoskie. Pod względem jakości przewyższają one wina DOC (Denominazione di Origine Controllata - wino z kontrolowanych upraw) i zajmują tym samym segment premium we włoskim przemyśle winiarskim. Wina DOCG muszą być butelkowane w ich obszarze uprawy, transport zbiornika przed butelkowaniem jest wyraźnie zabronione. Status DOGC jest oznaczony przez odpowiednie bandery.
Obecnie we Włoszech za produkty DOGC uznaje się 70 win. W regionie winiarskim Veneto, oprócz Amarone i trzech wariantów Recioto, status ten posiada dziewięć innych win.

Narodziny Amarone - błąd w produkcji Recioto

Produkcja Amarone rozpoczyna się od suszenia winogron - tzw. Appassimento trwa do 120 dni. Pierwotnie praktykowano ją tylko w szczególnie dobrych latach, aby wyprodukować Recioto - najwyższy przysmak winiarski regionu Valpolicella. Wysokoprocentowy alkohol Recioto ma owocowo-miłosny aromat podobny do wina porto - jednak w przeciwieństwie do porto, do Recioto nie dodaje się cukru, aby utrzymać słodycz i zatrzymać proces fermentacji. Słodycz uzyskuje dzięki ogromnemu stężeniu cukru, które powstaje w wyniku suszenia winogron. Amarone powstało pierwotnie w wyniku pomyłki przy produkcji Recioto. Pierwsza wzmianka o nim pojawiła się na liście przewozowym w 1938 r., a najstarsza beczka Amarone zadeklarowana jako taka pochodzi z 1940 r. Pierwsze butelkowanie Amarone typu estate miało miejsce od 1953 r.

Wprowadzenie na rynek Amarone - po raz pierwszy w Kanadzie

W latach 30-tych w największej spółdzielni winiarzy Valpolicella Classico proces fermentacji beczki Recioto rozpoczął się na nowo - dzięki temu zawartość cukru w winie została zredukowana do kilku gramów cukru resztkowego. Chociaż winiarze mieli już doświadczenie z takimi przypadkami, zwykle tylko niewielkie ilości wina były zepsute przez niepożądaną fermentację. Tym razem jednak ucierpiała beczka o pojemności kilku tysięcy litrów - zamiast słodkiego Recioto powstało bardzo ciężkie, niemal wytrawne czerwone wino o zawartości alkoholu 15-16 procent. Dla zepsutych Recioto, termin Recioto amaro - gorzkie słodkie wino - był używany już w. Dlatego nowy włoskie czerwone wino otrzymał nazwę Amarone i powinny być sprzedawane jak najlepiej. Winiarze z Valpolicella w końcu znaleźli rynek dla swojego produktu w Kanadzie, gdzie od początku był on bardzo poszukiwany, przede wszystkim przez dużą włoską społeczność emigracyjną.

Łagodniejsze, bardziej zrównoważone Amarone - dzięki zmodyfikowanemu procesowi produkcji

Wielu koneserów wina ma również swoje trudności z Amarone, przynajmniej na początku. To wino jest ciężkie i nieporęczne, bogate w taniny, słodkie i gorzkie jednocześnie w pogłosie. Po fermentacji Amarone leżakuje w dębowych beczkach przez co najmniej dwa lata, a często nawet do sześciu. W butelce mogą być przechowywane przez dziesiątki lat. Dobre Amarone charakteryzuje się kremową konsystencją i złożonymi aromatami, w których na pierwszy plan wysuwają się tony owocowe, korzenne, tytoniowe lub czekoladowe. Gorsze jakości, z drugiej strony, są silnie garbnikowe i alkoholowe.

Szczególnie młode pokolenie producentów Amarone postanowiło w międzyczasie zmodyfikować proces produkcji: Jagody stoją w swoim własnym soku przez jakiś czas przed rozpoczęciem fermentacji alkoholowej, ich aromaty są wydobywane delikatnie i ostrożnie. Rezygnuje się z silniejszych ruchów fizycznych zacieru podczas procesu fermentacji, a wino dojrzewa w beczkach ze słoweńskiego dębu, które nie wydzielają prawie żadnych aromatów wanilii i mieszczą do 5000 litrów. Amarony produkowane w ten sposób charakteryzują się większą intensywnością owoców i delikatniejszą strukturą tanin. Mimo, że są one również złożone i pikantne, wydają się delikatniejsze, pełniejsze i bardziej zrównoważone niż tradycyjnie produkowane Amarone.

Wissenswertes zu Amarone
Amarone - was ist das?
Amarone ist ein trockener Rotwein, der aus getrockneten Trauben gekeltert wird, wodurch er konzentrierte Inhaltsstoffe und Aromen bildet. Amarone stammt aus der italienischen Weinregion Valpolicella Classico bei Venedig und wird ausschließlich aus den Rebsorten Corvina, Molinara, Rondinella und Corvino Veronese gewonnen.
Wie schmeckt Amarone?
Amarone della Valpolicella Weine zeichnen sich in erster Linie durch ihren extrakthaltigen und tiefdunklen Körper aus. Der Geschmack verinnerlicht deutliche Aromen nach Trockenfrüchten sowie Schwarzkirschen, Brombeeren und Maulbeeren. Die Nähe zum Mittelmeer schenkt dem Amarone einen Hauch mediterraner Kräuter.
Wie entsteht Amarone?
Das Geheimnis für die starke Aroma- und Inhaltsstoffkonzentration liegt in dem Verfahren Appassimento. Erstklassiges Traubengut wird auf gut durchlüfteten Dachböden auf Stroh- oder Holzgittern ausgelegt und 2 bis 4 Monate getrocknet. Dadurch verlieren die Trauben Wasser, aber mehren fruchteigenen Zucker und Extraktstoffe. Damit die Trauben nicht faulen, werden sie aufwendig gedreht und umsortiert, bis die Trauben nahezu zu Rosinen geworden sind. Dasselbe Verfahren wird auch für den Recioto Süßwein genutzt, wobei der Edelschimmel Botrytis die Hauptrolle spielt. Amarone hingegen muss zwingend davor geschützt werden, dieser Aufwand spiegelt sich auch deutlich im Preis wider.
Warum ist Amarone so teuer?
Neben dem besten Traubengut, das an sich schon hohen Aufwand mit sich bringt, ist es das Appassimento-Verfahren, dass viele Arbeitsstunden und Fürsorge abverlangt. Diese Arbeit, vom Weinberg über den Dachboden bis zum fertig gekelterten und gereiften Wein, lassen sich die Winzer auch gut bezahlen. Die Nachfrage an Amarone Wein tut ihr Übriges, sodass der Wein aus den Valpolicella Weinbergen meist nicht unter 20 € zu bekommen ist. Nach oben ist der Preis für Amarone hingegen offen.
Woher kommt der Amarone?
Amarone stammt aus der Weinregion Valpolicella Classico in der Region Venetien. Die Trauben stammen somit ausschließlich aus den Weinbergen hiesiger Gemeinden, beispielsweise Negrar, Fumane, Dolcè, Lavagno und Marano.
Welche Speisen passen zu Amarone?
Der kraftvolle Amarone eignet sich zu genauso kräftigen Speisen, wie rotem Fleisch, Wild und lang gereiftem Käse à la Parmesan, Pecorino und Gorgonzola. Deftig wird es mit Schmorbraten, Steak mit Pfeffersauce und Lammragout mit Kichererbsen. Amarone ist auch zum Abschluss eines reichen Mahls ein gern gesehener Begleiter.
Welcher Käse passt zu Amarone?
Pecorino, Parmesan und Gorgonzola - alle lang gereiften Käsesorten passen zum Amarone.
Welches Glas für Amarone?
Ein Bordeauxglas, bauchig und voluminös, entfaltet alle Aromen eines Amarone in Perfektion.
Wie lange kann man Amarone lagern?
Guter Amarone della Valpolicella Wein hat eine gute Lagerfähigkeit und lässt sich problemlos bis zu 20 Jahre und länger an einem dunklen, temperaturbeständigen und kühlen Ort lagern. Eine geöffnete Flasche Amarone ist je nach Füllstand bis zu 5 Tage haltbar. Dafür stellt man die Flasche verschlossen in den Kühlschrank.
W GÓRĘ