- Dieser Rotwein aus besten Trauben harmoniert vorzüglich mit Nudeln mit Bratwurstklößchen oder Lauch-Tortilla
- Der Ausbau im Barrique macht diesen italienischen Rotwein besonders geschmeidig
- Ein kraftvoller Rotwein, ausgezeichnet als stimmiges Geschenk für gute Freunde
Więcej informacji o Bolgheri Superiore DOC - Casa di Terra
W przypadku Casa di Terra Bolgheri Superiore do kieliszka wlewa się pierwszorzędne czerwone wino. Oferuje cudownie gęsty, purpurowo-czerwony kolor. Ta włoska czerwień ma również kolor granatu na krawędziach. Kiedy kieliszek jest wirowany, to czerwone wino ujawnia wysoką lepkość, którą można zobaczyć w przezroczystych witrażach na krawędzi kieliszka. W nosie to czerwone wino Casa di Terra ujawnia wszelkiego rodzaju śliwki, czarne porzeczki, jeżyny, czarne wiśnie i morwy. Jakby to jeszcze nie było imponujące, starzenie w małych drewnianych beczkach dodaje kolejne aromaty, takie jak drewno opałowe, czarna herbata i dym bukowy.
To wytrawne czerwone wino z Casa di Terra jest czymś dla miłośników wina, którzy nie mogą pić swojego wina wystarczająco wytrawnego. Bolgheri Superiore jest bardzo blisko tego, ponieważ zostało winifikowane z zaledwie 1,2 grama cukru resztkowego. Na podniebieniu tekstura tego potężnego czerwonego wina jest cudownie gęsta i mocna. Bolgheri Superiore jest cudownie świeże i żywe na podniebieniu dzięki obecnej kwasowości owoców. Finisz tego bardzo dojrzałego czerwonego wina z regionu uprawy winorośli w Toskanii, a dokładniej z Bolgheri DOC, ostatecznie zachwyca wyjątkowym finiszem.
Winifikacja Bolgheri Superiore od Casa di Terra
To potężne czerwone wino z Włoch jest wytwarzane ze szczepu Cabernet Franc. Oczywiście Bolgheri Superiore jest również zdeterminowane przez czynniki klimatyczne i stylistyczne Bolgheri DOC. To włoskie wino można dosłownie opisać jako wino ze Starego Świata, które jest wyjątkowo złożone. Winogrona do produkcji tego czerwonego wina z Włoch są zbierane wyłącznie ręcznie po zapewnieniu optymalnej dojrzałości. Po zbiorach winogrona są szybko transportowane do winiarni. Tutaj są sortowane i starannie miażdżone. Fermentacja odbywa się następnie w małych drewnianych kadziach w kontrolowanych temperaturach. Pod koniec fermentacji Bolgheri Superiore dojrzewa w dębowych barriques przez kolejne 24 miesiące.
Polecane z Casa di Terra Bolgheri Superiore
Patelnia ziemniaczana z łososiem, gulasz warzywny z pesto lub zapiekanka z dyni.
- Więcej produktów z Casa di Terra