Bodegas Balbas - Pochodzenie Ribera del Duero
Bodegas Balbás została założona już w 1777 roku. Od tego czasu była ona przekazywana z pokolenia na pokolenie i do dziś jest prowadzona przez rodzinę Balbás. Wraz z ośmioma innymi winiarniami Bodegas Balbás założyła apelację Ribera de Duero lub D.O., wybitny region winiarski w Kastylii i León w środkowej Hiszpanii, który biegnie równolegle do rzeki Duero.
Historia winiarni sięga ponad dwustu lat, zaczynając od wioski La Horra w sercu regionu Ribera del Duero.
W 1777 roku pionier Abundio Balbás rozpoczął produkcję czerwonego wina z własnych winogron, przeznaczonego do konsumpcji lokalnej, które transportował i rozprowadzał w butelkach domowej roboty zwanych odres. Rodzina kontynuowała produkcję i sprzedaż bukłaków do czasu pojawienia się pierwszych szklanych butelek. Nazwisko Balbás jest związane z winem od sześciu pokoleń, a dziś to prawnuk Abundio, Juan José Balbás, prowadzi firmę i jest kluczową postacią w D.O. Ribera del Duero. W rzeczywistości, Bodegas Balbás był jednym z pionierskich winnic, które przyczyniły się do powstania apelacji w 1982 roku, która dziś obejmuje ponad 300 winnic. Juan José Balbás był prezesem organu regulacyjnego D.O. w latach 1996-2000. Aktywnie wspiera go jego żona Clara de la Fuente.
Winnice Bodegas Balbás
Bodegas Balbás posiada 102 hektary winnic, na których uprawiane są następujące odmiany winorośli:
- Tempranillo,
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
Winogrona zbierane są ręcznie, prawie zawsze w pierwszych tygodniach października, a ich wydajność waha się od tysiąca do pięciu tysięcy kilogramów z hektara. Ten zakres produkcji, w połączeniu z tradycyjnymi praktykami winiarskimi, produkuje wina, które są bardzo charakterystyczne dla D.O. Ribera del Duero. Bodegas Balbás ma przywilej posiadania dużej liczby winnic na obszarze, który prestiżowy Master of Wine, Jancis Robinson, nazwał "Złotym Diamentem" Ribera del Duero, ponieważ gleba i klimat dają tak wysokiej jakości wina. Gleby składają się głównie z gliny i iłu.
W piwnicy Bodegas Balbás
Bodegas Balbás używa francuskiego i amerykańskiego dębu do starzenia swoich win, wybierając drewno przed produkcją beczek, kontrolując w ten sposób suszenie i opiekanie każdej beczki, aby dodać odpowiednią ilość dębu dla każdej odmiany i procesu produkcji wina. Zapewnione jest również stabilne środowisko, w którym temperatura, światło i wilgotność są kontrolowane, aby każda butelka miała możliwość rozwoju i dawania z siebie tego, co najlepsze. W jednym z pomieszczeń winiarni produkowane są specjalne wina, które fermentują w beczkach z francuskiego dębu w warunkach kontrolowanej wilgotności i temperatury. Są to wina z Ribera del Duero o szczególnym charakterze, albo dlatego, że są to wina z jednej winnicy, albo z powodu rodzaju użytych winogron. W końcu część butelek trafia do piwnicy magazynowej. To tutaj przechowywane są wina o najdłuższej historii. Wina ze starych, historycznych lub ważnych dla rodziny roczników są przechowywane w idealnej atmosferze, która pomaga im rozwijać się w butelce i zachować ich szczególne cechy.
Więcej informacji na temat Bodegas Balbás
Adres | |
---|---|
Nazwy firm: | Bodegas Balbás |
Ulica: | La Majada, s/n |
Miasto: | 09311 La Horra - Burgos |
Kraj: | Hiszpania |
Region: | Kastylia-Léon |
Kontynent: | Europa |
Kontakt i strona internetowa | |
Strona internetowa: | https://www.balbas.es/ |
E-Mail: | [email protected] |
Telefon: | +34 947 542 111 |
Firma | |
Rok założenia: | 1777 |
Właściciel: | Rodzina Balbás |
Dyrektor Zarządzający: | Juan José Balbás |
Wino | |
Powierzchnia uprawna: | Ribera del Duero DO |