- Dieser Rotwein aus Nebbiolo Trauben ergänzt hervorragend Gerichte wie Kabeljau mit Gurken-Senf-Gemüse oder Ossobuco
- Der Ausbau im Barrique macht diesen Rotwein besonders cremig
- Ein vielfach ausgezeichneter Rotwein, erstklassig als stimmiges Geschenk für gute Freunde oder als Kundengeschenk
opakowanie!
Więcej informacji o Barolo DOCG - Mauro Molino
Beczkowo starzone Barolo z regionu winiarskiego Piemont prezentuje się w kieliszku w gęstym rubinowo-czerwonym kolorze. Trzymane pod niewielkim kątem, kolor tego starzonego w beczkach wina może być postrzegany jako przechodzący w czerwień granatu na krawędziach. Po pierwszym zawirowaniu to czerwone wino ujawnia wysoką lepkość, którą można zobaczyć w oknach kościelnych na krawędzi kieliszka. Nos tego czerwonego wina Mauro Molino ujawnia wszystkie rodzaje lilii, czarnych wiśni, wiśni morello, bzu i lawendy.
Barolo od Mauro Molino jest idealne dla wszystkich koneserów wina, którzy lubią je wytrawne. Jednak nigdy nie jest surowe ani kruche, ale okrągłe i gładkie. To kremowe i gęste czerwone wino jest pełne i wielowymiarowe na podniebieniu. Dzięki zrównoważonej kwasowości owoców, Barolo schlebia podniebieniu przyjemnym doznaniem bez braku świeżości. Na finiszu to dojrzałe czerwone wino z regionu winiarskiego Piemont zachwyca wyjątkową długością. Ponownie pojawiają się nuty wiśni morello i czarnej wiśni. Na finiszu pojawiają się nuty mineralne pochodzące z gleb zdominowanych przez wapień i glinę.
Winifikacja Mauro Molino Barolo
To czerwone wino wyraźnie koncentruje się na jednej odmianie winogron, a mianowicie Nebbiolo. Tylko najlepsze winogrona zostały użyte do tego cudownie potężnego wina jednoodmianowego od Mauro Molino. Winogrona rosną w optymalnych warunkach w Piemoncie. Tutaj winorośl zapuszcza korzenie głęboko w glebach gliniastych i wapiennych. Barolo to wino ze Starego Świata w najlepszym tego słowa znaczeniu, ponieważ to włoskie wino emanuje niezwykłym europejskim urokiem, który wyraźnie podkreśla sukces win ze Starego Świata. Winogrona do produkcji tego czerwonego wina z Włoch są zbierane wyłącznie ręcznie w momencie optymalnej dojrzałości. Po zbiorach winogrona są natychmiast przenoszone do tłoczni. Tutaj są selekcjonowane i starannie miażdżone. Następnie następuje fermentacja w małych dębowych beczkach w kontrolowanych temperaturach. Pod koniec tego procesu Barolo dojrzewa w dębowych beczkach przez 18 miesięcy.
Recenzja dla Mauro Molino Barolo
To czerwone wino z Włoch najlepiej smakuje w temperaturze 15-18°C z dorszem z ogórkiem i warzywami musztardowymi, zapiekanką z dyni lub tortillą z pora.
Nagrody dla Barolo od Mauro Molino
To wino z Barolo DOCG nie tylko nas zachwyciło, ale także uznani krytycy przyznali mu 90 punktów i więcej. Oceny obejmują rocznik 2016
- James Suckling - 92 punkty
- Jancis Robinson - 16 punktów
- Więcej produktów z Mauro Molino