- Dieser Appassimento aus Barbera Trauben ergänzt vorzüglich Gerichte wie Rucola-Penne oder Roten Zwiebeln gefüllt mit Couscous und Aprikosen
- Seine Herkunft aus dem Piemont macht diesen Appassimento zu einem typischen Vertreter der Weine aus der Alten Welt
- Dieser italienische Appassimento eignet sich perfekt zu Weihnachten
Gotowy do wysłania już dziś, Czas dostawy ca. 2-4 dni robocze
opakowanie!
Więcej informacji o Barbera Appassimento DOC - Ricossa
Barbera Appassimento z Ricossy we włoskim regionie uprawy winorośli DOC Piemonte to bogate w finezję, czyste i zrównoważone czerwone wino.
Wino to ma wspaniały granatowo-czerwony kolor w kieliszku. To czerwone wino rozwija swój wielowarstwowy bukiet z aromatami jagód, wanilii i fig. Te owocowe nuty są dopełnione kwiatowymi nutami lilii i delikatnymi nutami dymnymi. To piemonckie wino uwodzi podniebienie miękkim, słodkim smakiem i przyjemną kwasowością. Giętkie taniny nadają temu winu wspaniałą strukturę i prowadzą do długiego finiszu.
Winifikacja Ricossa Barbera Appassimento
Winogrona dla tej jednoodmianowej Barbery z Piemontu są zbierane ręcznie, a następnie suszone przez około cztery do sześciu tygodni. Późniejsza maceracja odbywa się przez okres od 10 do 12 dni w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Starzenie odbywa się w beczkach barriques przez 6 miesięcy z dwumiesięcznym udoskonaleniem w butelce.
Zalecenia dotyczące parowania win dla Appassimento Ricossa Barbera
Ciesz się tym półwytrawnym czerwonym winem z daniami z dziczyzny, dojrzałym serem i gorgonzolą lub ciemną czekoladą