Winiarnia Badia a Coltibuono - Opactwo Dobrego Żniwa
Około 1000 lat temu mnisi z Vallombrosy założyli Badia a Coltibuono, "Opactwo Dobrego Żniwa", jako miejsce medytacji i refleksji. W 1051 r. mnisi z zakonu benedyktynów z Vallombrosy postanowili wybudować klasztor w Badia a Coltibuono. W tym samym czasie zaczęli sadzić winnice w górnej części regionu Chianti, co było decyzją historyczną i doniosłą, ponieważ w ciągu wieków produkcja wina stale rosła, co doprowadziło do rozkwitu handlu winem. W XV wieku Coltibuono przeżywało nowy rozkwit gospodarczy, a posiadłości ziemskie mnichów na tym terenie stale się powiększały. Pod patronatem Wawrzyńca Medyceusza opactwo zyskało nową sławę i rozkwitło. Kiedy jednak w 1810 r. Toskania znalazła się pod panowaniem Napoleona, klasztor został najpierw zajęty przez wojska francuskie, a następnie skonfiskowany i zsekularyzowany. Jeszcze w tym samym roku mnisi zostali zmuszeni do opuszczenia opactwa. W ciągu następnych dwudziestu lat nieruchomość była kilkakrotnie sprzedawana, a nawet wystawiana na licytację.
W 1846 r. florencki bankier Michele Giuntini, pradziadek obecnych właścicieli Stucchi-Prinetti, postanowił kupić opactwo. Udało mu się przekształcić Badia a Coltibuono w nowoczesne przedsiębiorstwo rolne, które silnie zaznaczyło swoją obecność zarówno we Włoszech, jak i za granicą. Córka Piero Stucchiego, Emanuela, oraz jej bracia Paolo i Roberto z powodzeniem kontynuują to historyczne dzieło. Podobnie jak w przeszłości, obecni właściciele całkowicie polegają na autochtonicznej odmianie winorośli Sangiovese wiedząc, że gleba jest najcenniejszym dobrem w uprawie winorośli, jako pierwsza winiarnia w regionie przestawiła produkcję na zrównoważony rozwój organiczny. To właśnie dzięki tym zasadom udało im się wyprodukować jedno z najsłynniejszych win regionu: Sangioveto Rosso di Toscana, które pochodzi ze szczególnie starych, mało wydajnych winorośli i charakteryzuje się wyjątkową siłą i długowiecznością.
Produkty ze strony Badia a Coltibuono:
- Wino
- Vin Santo
- Grappa
- Oliwa z oliwek
- Gościnność/zakwaterowanie w winnicy
- Restauracja w winnicy
Zdecydowanie polecamy wizytę w Badia a Coltibuono. Zakwaterowanie można zarezerwować na stronie internetowej.
Więcej informacji na temat Badia a Coltibuono
Adres | |
---|---|
Nazwy firm: | Badia a Coltibuono |
Ulica: | Loc. Monti di Sotto |
Miasto: | 53013 Gaiole in Chianti (SI) |
Kraj: | Włochy |
Region: | Toskania |
Kontynent: | Europa |
Kontakt i strona internetowa | |
Strona internetowa: | http://www.coltibuono.com/ |
E-Mail: | [email protected] |
Facebook: | https://www.facebook.com/badiaa.coltibuono |
Twitter: | https://twitter.com/coltibuono |
Telefon: | +39 0577 746110 |
Fax: | +39 0577 746165 |
Firma | |
Rok założenia: | 1051/1846 |
Grupa spółek: | Badia a Coltibuono |
Właściciel: | Rodzina Stucchi Prinetti |
Dyrektor Zarządzający: | Emanuela & Roberto Stucchi Prinetti |
Wino | |
Certyfikat ekologiczny: | seit 2000 biologische zertifizierter Weinbau |