Więcej informacji o Baccanera Langhe Rosso DOC - Lo Zoccolaio
Pierwszej klasy Baccanera Langhe Rosso DOC od Lo Zoccolaio cieszy oko skoncentrowanym, intensywnym rubinowym kolorem. Bujny bukiet pachnie owocami leśnymi, wiśniami i czerwonymi śliwkami, delikatnie podkreślonymi trawiastymi tonami i pikantnymi nutami. Smak jest świeży, soczysty i pełny, z przyjemnymi taninami i dobrą strukturą, która kończy się długim finiszem.
Winifikacja Baccanera Langhe Rosso by Lo Zoccolaio
Witamy w pierwszej lidze najlepszych włoskich cuvées! Baccanera Langhe Rosso od Lo Zoccolaio to cuvée stworzone z dwóch oryginalnych piemonckich odmian winogron Barbera i Nebbiolo, które są uzupełnione międzynarodowym "królem czerwonych win" Cabernet Sauvignon i Merlot. Winorośl uprawiana jest w gminach Barolo i Monforte - obie gwarantują najlepszy terroir. Winifikacja odbywa się w Barolo. Po ręcznym zbiorze winogrona są poddawane winifikacji oddzielnie dla każdej odmiany winorośli. Winogrona są tłoczone i poddawane fermentacji całych gron w kontrolowanej temperaturze. Placek zacierowy pozostaje w zbiorniku fermentacyjnym wraz z moszczem aż do zakończenia fermentacji w celu wydobycia maksymalnej ilości fenoli i substancji aromatycznych ze skórek winogron. Następnie cuvée jest przenoszone do małych beczek z francuskiego dębu, gdzie dojrzewa przez kolejne 18 miesięcy.
Parowanie potraw dla Baccanera z Lo Zoccolaio
Rozkoszuj się tym wspaniałym czerwonym winem z Piemontu z solidnymi przystawkami, czerwonym mięsem, dziczyzną i twardymi serami o średnim wieku.
Nagrody dla Baccanera
- Decanter Awards: Srebro za 2016
- Mundus Vini: Złoto za 2012
- I Vini d'Italia l'Espresso: 15/20 punktów za 2012
- I Vini di Veronelli: 3 gwiazdki za 2011
.
- Więcej produktów z Cascina Lo Zoccolaio