Więcej informacji o Ars Memoria - Vitivinicola Tandem
Ars Memoria spod pióra Vitivinicola Tandem z Aragonii prezentuje gęsty, purpurowo-czerwony kolor w zawirowanym szkle. Pierwszy nos Ars Memoria ujawnia nuty jeżyny, wiśni, czerwonej porzeczki i śliwki. Do owocowych składników bukietu dołączają nuty starzenia w beczce i jeszcze bardziej owocowe, balsamiczne niuanse.
To hiszpańskie wino smakuje przyjemnie wytrawnie. Zostało zabutelkowane z 3 gramami cukru resztkowego. Jak można oczekiwać od wina, to hiszpańskie wino naturalnie zachwyca najlepszą równowagą pomimo swojej wytrawności. Smak niekoniecznie wymaga dużej ilości cukru resztkowego. Na podniebieniu tekstura tego potężnego czerwonego wina jest cudownie aksamitna i gęsta. Dzięki zrównoważonej kwasowości owoców, Ars Memoria schlebia podniebieniu przyjemnym doznaniem bez braku świeżości. Finisz tego bardzo dojrzałego czerwonego wina z regionu uprawy winorośli Aragonii, a dokładniej z Navarra DO, imponuje wyjątkowym wykończeniem.
Winifikacja Ars Memoria od Vitivinicola Tandem
Wino to wyraźnie koncentruje się na jednej odmianie winogron, a mianowicie Cabernet Sauvignon. Tylko nieskazitelne winogrona zostały zebrane do tego cudownie potężnego wina jednoodmianowego od Vitivinicola Tandem. Po zbiorze winogrona są transportowane do winiarni tak szybko, jak to możliwe. Tutaj są sortowane i starannie miażdżone. Następnie następuje fermentacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej i małych drewnianych beczkach w kontrolowanych temperaturach. Po zakończeniu fermentacji potężna Ars Memoria dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu przez kolejne 18 miesięcy.
Zalecenia dotyczące parowania win dla Ars Memoria od Vitivinicola Tandem
To hiszpańskie wino najlepiej smakuje w temperaturze 15-18°C. Doskonale komponuje się z ragout jagnięcym z ciecierzycą i suszonymi figami, tajską sałatką z ogórków lub pikantnym curry z jagnięciną.