- Dieser charakterstarke Rotwein harmoniert perfekt mit Lammragout mit Kichererbsen und getrockneten Feigen oder Kalbstafelspitz mit Bohnen und Tomaten
- Dem Genießer zeigt sich dieser Wein aus Venetien außerordentlich kraftvoll
- Dieser italienische Rotwein eignet sich ausgezeichnet als Wein zur Grillparty
Amarone della Valpolicella Classico DOCG - Cesari
opakowanie!
Więcej informacji o Amarone della Valpolicella Classico DOCG - Cesari
Potężne Amarone della Valpolicella Classico Cesari lśni w kieliszku gęstą rubinową czerwienią. Trzymany pod niewielkim kątem kieliszek Bordeaux ujawnia uroczy granatowo-czerwony kolor na krawędziach. Wirując kieliszkiem, to czerwone wino ujawnia wysoki poziom lepkości, który można dostrzec w mocnych witrażach na krawędzi kieliszka. Pierwszy nos Amarone della Valpolicella Classico ujawnia niuanse gruszek, dżemu z dzikich jagód i moszczu śliwkowego. Do owocowych części bukietu dołączają jeszcze bardziej owocowe, balsamiczne niuanse.
To włoskie wino zachwyca elegancko wytrawnym smakiem. Zostało zabutelkowane z zaledwie 6 gramami cukru resztkowego. Jak można się spodziewać po winie o takiej renomie, to włoskie wino naturalnie zachwyca najlepszą równowagą pomimo swojej wytrawności. Doskonały smak niekoniecznie wymaga cukru resztkowego. Na podniebieniu to potężne czerwone wino charakteryzuje się niesamowicie gładką i aksamitną konsystencją. Amarone della Valpolicella Classico jest fantastycznie świeże i żywe na podniebieniu dzięki żywej owocowej kwasowości. Na finiszu to wino z regionu uprawy winorośli Veneto imponuje znaczną długością. Ponownie pojawiają się nuty dżemu z dzikich jagód i jabłka. Na finiszu pojawiają się nuty mineralne pochodzące z gleby zdominowanej przez glinę.
Winifikacja Cesari Amarone della Valpolicella Classico
To potężne czerwone wino z Włoch wytwarzane jest ze szczepów Corvina, Negrara i Rondinella. Winorośl produkująca winogrona do tego wina rośnie na gliniastych glebach w Wenecji Euganejskiej. Amarone della Valpolicella Classico to wino ze Starego Świata na wskroś, ponieważ to włoskie wino emanuje niezwykłym europejskim urokiem, który wyraźnie podkreśla sukces win ze Starego Świata. Po ręcznym zbiorze winogrona są szybko przenoszone do tłoczni. Tutaj są selekcjonowane i starannie miażdżone. Następnie odbywa się fermentacja w kontrolowanych temperaturach. Po winifikacji następuje dojrzewanie. Po starzeniu w beczkach następuje starzenie w butelkach, co czyni to czerwone wino jeszcze bardziej złożonym.
Zalecenia kulinarne dla Amarone della Valpolicella Classico od Cesari
Idealnie delektuj się tym czerwonym winem z Włoch w temperaturze 15-18 ° C jako dodatek do ragout jagnięcego z ciecierzycą i suszonymi figami, piersi kaczki z groszkiem cukrowym lub steku cielęcego z fasolą i pomidorami.
Nagrody dla Amarone della Valpolicella Classico od Cesari
To wino z Amarone della Valpolicella DOCG nie tylko zrobiło na nas wrażenie, ale także zostało nagrodzone medalami przez renomowanych krytyków winiarskich. Oceny dla rocznika 2016
- James Suckling - 91 punktów
- Mundus Vini - Srebro
- International Wine Awards - Srebro
- Vinibuoni - 3 gwiazdki
- Więcej produktów z Cesari